Látásrendszerek

Ipari látórendszerek. Optika és látórendszerek | Digitális Tankönyvtár

Optika és látórendszerek | Digitális Tankönyvtár

A tantárgy célkitűzése A 3D információ valósidejű ipari látórendszerek a rugalmas gyártórendszerek egyre növekvő fontosságú területe. Ezen igény kielégítése számos esetben speciális optoelektronikai érzékelők, berendezések és eljárások alkalmazását követeli meg.

A tárgy e korszerű hardver, algoritmikus, szoftver és mesterséges intelligencia eszközök ismertetését tűzte ki célul.

Standard ZH SZABÁLYOK - Orosz László BME CHMax Villamosmérnöki MSc Fizika-3

A tantárgy részletes tematikája 3D képérzékelők. Triangulációs elvű, repülési időn és fázis mérésen alapuló módszerek. Térrészfelosztás elve Gray-kódú maszkokkal.

Budapest University of Technology and Economics, Faculty of Electrical Engineering and Informatics

Moire topográfia. Optoelektronikai eszközök. Alapfogalmak fluxus, luminancia, intenzitás, fekete test. Inkoherens és koherens fényforrások laser. Laser optikák, eltérítő rendszerek. Optikai jelátvitel.

BME VIK - Háromdimenziós látórendszerek

Száloptikák tipusai, tulajdonságai. Optoérzékelők fotodiódák, optosokszorozók. Képérzékelők hagyományos képfelbontócsöves kamerák, CCD vonal és mátrix kamerák. Pin-hole modell.

Képfeldolgozók és Alakfelismerők Szakosztálya (KÉPAF)

Megvilágítás, optika, érzékelő, elektronika torzításainak modellezése. Reflexiós függvények. A felületi visszaverődés törvényszerűségei.

A laser fény visszaverődési modelljei.

ipari látórendszerek myopia és hyperopia megjelölés

Felületi jellemzők hatása a visszaverődésre. Laseres mikroszkópia. A laseres megvilágítású intenzitáskép sajátosságai.

Irányítórendszerek

Kombinált távolság és intenzitásérzékelők. A kétféle adatstruktura korrelált megjelenítése. Hibacsökkentési módszerek a kétféle adatbázis kombinált kiértékelésével.

ipari látórendszerek hogyan működnek a látásjavító szemüvegek

Navigációs szenzorok. Ultrahangos távolságérzékelők. Dokkolást segítő rendszerek, korrelációs látószenzorok.

Lézeroptikák, Egzotikus optikai anyagok és kezelésük Lézeroptikák A koherens és monokromatikus lézernyaláb és a nagyobb lézerek esetenként nagyobb teljesítménysűrűsége speciális követelményeket támaszt a lézerekben és a hozzá kapcsolódó optikai rendszerekben használt optikai elemekkel szemben.

Laseres navigációs kamerák. Forgófejes detektorok.

Tájolási pontok szerepe az indoor navigációban. Mobil platformok. Induktiv hurkos rendszerek. Optikai markeres rendszerek.

CNC | Hírek a szerszámgépek világából

Optikai közelségdetektorok. Anyagérzékeny közelségdetektorok. Szenzorjelek csatolása irányító berendezésekhez. Mozgó objektumok detektálása. Mozgási mező és optikai áramlási mező kapcsolata. Az intenzitás állandóság elvén alapuló egyszerűsített modell az optikai áramlásra.

ipari látórendszerek lézeres látás mi ez

Esettanulmány: GT6A robot aktívfényes 3D látórendszere. Hardver elemek. Laser sík és tárgy metszetének detektálása zajos képen.

Szegmensek meghatározása. Ipari látórendszerek, tárgyfelismerés, tárgylokalizáció. Real-time feldolgozás. Ipari látórendszer fejlesztésének lépései.

Feladatdefiníciós kérdőív. Megvalósíthatósági tanulmány.

Login Irányítórendszerek Az irányítást rejtett technológiának is szokás nevezni, amely lehetővé teszi, hogy egy berendezés önműködően és helyesen reagáljon környezetének változásaira. Az érzékelési, jelfeldolgozási, döntési és beavatkozási feladatokat önműködően megvalósító rendszerek alkalmazása nélkül elképzelhetetlen a termelési folyamatok hatékony és környezetbarát irányítása, az épített infrastruktúra ipari látórendszerek a közlekedési rendszerek járművek, járműflották felügyelete, optimális működtetése, így az irányítástechnika eredményi a műszaki területek teljes spektrumára hatással vannak. Az irányítástechnika folyamatosan fejlődő mérnöki terület, melynek szakembereire az OECD és az EU prognózisai szerint az elkövetkező időszakban is kiemelten szükség lesz, különösen az olyan ágazatokban, mint a folyamatirányítás, a jármű- és repülőgépipar, a robotika, a megújuló energiaszektor, illetve a biológiai és orvosi rendszerek irányítása.

Látórendszerek installációs problémái ipari környezetben. Bináris matematikai morfológiai alapok.

A PCL vezérlőállomás fel van szerelve egy legújabb generációs ipari vezérlővel, amely képes a megszerzett képek valós időben történő feldolgozására, és néhány milliszekundum alatt generálja a vezérlés válaszát. Nagyon sok kamera akár 32 kamera csatlakoztatásának képessége, a világítási rendszer testreszabásának képessége és a az akvizíciós szoftver teljes konfigurálhatósága A feldolgozás rendkívül nagy rugalmasságot biztosít a rendszerben, garantálva ezzel a lehetőséget az ipari vezérlés minden problémájának kezelésére egyetlen mesterséges látórendszerrel. Tipikus alkalmazások Látó rendszerek telepítésre ipari látórendszerek és automatikus összeszerelő gépeknél.

Kiterjesztés Bruegel látásallegóriája távolságképekre.