A rövidlátás (myopia) - Szakmai Informáciok - Pirinyó Szemészet - Gyermekszemészet

Rövidlátás keletkezik

Tartalom

  rövidlátás keletkezik

  A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon: A látott kép csak akkor lesz éles, ha a fénysugarak a látóhártyán egyesülnek. Fénytörési hibák esetén azonban helyzet megváltozik, így a látott kép életlené válik.

  Rövidlátás esetén a szembe érkező fénysugarak a látóhártya előtt alkotnak fókuszpontot, távollátás esetén pedig a látóhártya mögött egyesülnének. Asztigmiában a beérkező fénysugarak nem egy, hanem két fókuszponton haladnak át, így a keletkezett kép életlenné válik.

  rövidlátás keletkezik

  Lézeres szemműtét kezelések » Rövidlátás Rövidlátás esetén a szembe érkező fénysugarak nem a látóhártyán, hanem a látóhártya előtt alkotnak fókuszpontot, így a keletkező kép életlenné válik. Ennek jellemzően két fő oka lehet: az egyik, hogy a szaruhártya a kelleténél domborúbb, a másik, hogy a szemtengely az ideálisnál hosszabbra nyúlik.

  A rövidlátó emberek a távoli tárgyak képét életlenül látják, míg a közeli tárgyak képe teljesen éles lehet.

  rövidlátás keletkezik

  A lézer úgy alakítja át a szaruhártyát, hogy a beérkező fénysugarak a látóhártyán egyesüljenek, így a látott kép éles lesz. Bővebben a lézeres szemműtét kezelésről » Távollátás Távollátás esetén rövidlátás keletkezik beérkező fénysugarak nem a látóhártyán, hanem látóhártya mögött egyesülnének, így a keletkező kép életlenné válik.

  Ennek jellemzően két oka lehet: az egyik, hogy a szaruhártya a kelleténél kevésbé domború, a másik, hogy a szemtengely az ideálisnál rövidebb.

  rövidlátás keletkezik

  A távollátók a közeli tárgyak rövidlátás keletkezik életlenül látják, míg a távoli tárgyak képe vagy éles vagy életlen, attól függően, hogy milyen mértékű a távollátás. Lézeres szemműtétek » Asztigmia cylinderesség Az egészséges emberi szem minden irányban egyenletesen görbül, hasonlóan egy kosárlabda felszínéhez.

  rövidlátás keletkezik

  Asztigmiában azonban a helyzet megváltozik. Az egyik tengelyben nagyobb a görbületi sugár, mint a másikban, hasonlóan egy amerikai futball labda alakjához. Ennek megfelelően a beérkező fénysugarak nem egy, rövidlátás keletkezik két fókuszponton haladnak át, így a keletkezett kép életlenné válik.

  Mind a közeli, mind a távoli tárgyak képe életlen, a függőleges és a vízszintes síkok torzulnak. A lézer azonban úgy alakítja át a szaruhártyát, hogy a beérkező fénysugarak optimális rövidlátás keletkezik a látóhártyán egy fókuszpontban egyesüljenek, így a látott kép éles lesz.

  rövidlátás keletkezik