Ilyen klassz majom embernek való?

Majom nézete

Az első beszélő majom [origo] Amerikai kutatók egy csoportja szerint előfordulhat, hogy Kanzi, az emberek között felnőtt csimpánz valójában már majom nézete.

Kenyapithecus wickeri

A váratlan eredmény, melyet a New Scientist  magazin mutatott be, heves vitát váltott ki a kutatók között, hiszen a főemlősökről - különleges értelmi képességeik ellenére - mind ez idáig úgy tartották, képtelenek az emberi beszédre. Kanzi, az majom nézete Georgia State University területén élő 22 éves hím bonobo csimpánz Pan paniscus  jó ideje majom nézete főemlős társaihoz hasonlóan - jelbeszéddel, szimbólumok segítségével kommunikál embertársaival.

Azt mondani tehát, hogy az emberi faj egyedülálló, triviális dolog, hisz a házi egér is az.

Nemrégiben azonban a szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy miközben a jelekre rámutatva "beszélget", alig hallhatóan hangokat is hallat. A Kanziról készült százórányi videoanyag alapos tanulmányozásakor dr.

gyenge látás mellett szülhetsz

Jared Taglialatela és dr. Sue Savage-Rumbaugh négy konkrét fogalom kapcsán figyelték meg a csimpánz említett hangjait: "banán", "szőlő", "ivólé", "igen". A hangok akkor is ugyanúgy hangoztak el, amikor eltérő kontextusban, eltérő szövegkörnyezetben kerültek szóba.

helyreállítja a látást a műtét után

Habár a kutatók szerint lehetséges, hogy a hangok nem jeleznek egyebet, mint az állat hangulati megnyilvánulásait, az "igen"-t kísérő hang akkor is kivételt képez, ezt ugyanis Kazni más-más lelkiállapotban egyazon hanggal fejezi ki.

Beszéd vagy hangulat-jel Kanzi a jel-táblán a "jó" jelre koncentrál "Az, hogy a hangok kiadásában az állat lelkiállapota is szerepet játszik még nem zárja ki, hogy a cselekvésnek értelmi szabályai, értelmi rendszere volna" - magyarázza Frans de Waal főemlőskutató Emory University, Atlanta.

méltóság különböző szempontok szerint

A "beszélő majom" szenzációja kapcsán felmerül a kérdés, majom nézete is nevezünk nyelvnek, mitől beszéd a beszéd. Korábban a szakemberek úgy vélték, már a jelbeszéd is nyelvnek, beszédnek minősül. Ezt a nézetet alapjaiban rengette meg az a Washoe nevű csimpánz, amely először sajátította el az emberek számára kifejlesztett amerikai jelbeszédet.

Egyes szakemberek, s ide tartoznak Kanzi esetének kritikusai, ezt követően kezdték hangsúlyozni, hogy a nyelv elengedhetetlen feltétele majom nézete szintaktikai, mondattani összefüggések rendszere.

Kanzi kölyökkorában "Kanzi esete valóban mérföldkő lehet a főemlőskutatásban" - véli John Mitani, a University of Michigan Ann Arbor munkatársa.

jobb gyógyszer a látásra

Mitami és de Waal ugyanakkor óva int attól, hogy ebből az egyedi esetből messzemenő következtetéseket vonjanak le. Ahhoz, hogy Kanzi képességét valóban a nyelv egyfajta megnyilvánulásának tekintsük, be kell bizonyosodnia, hogy az állat tudását eltérő szituációkban is képes hasznosítani. Mások odáig mennek, hogy a jelenség csak akkor tekinthető nyelvi képességnek, ha ugyanezt más bonobo példányoknál is kimutatják.

Ez a majom faj a túlélés szempontjából a legsikeresebb, aminek kulcsát a kutató abban is látja, hogy viselkedési tendenciáibannagyon hasonlóan az emberi közösségekhez a nepotizmuspolitikai manövrírozás jellemzi. Maestripieri több mint 20 éve tanulmányozza a rézusz majmokat, az ő szociális, szexuális és az anyasághoz kapcsolódó viselkedésüket. A rézusz makákók nagyon összetett közösségekben élnek, ahol erősen domináns hierarchia van, hosszan tartóak a szociális kötődések különösen a nőnemű egyedekben. Az egyes makákók állandó versengésben élnek, hogy javítsák a szociális státuszukat és több hatalomra tegyenek szert, és majom nézete a kegyetlen aggresszió, a nepotizmus, a szex és a stratégiai szövetségek kialakítása az eszközük. A taktikai lépéseik a hatalom megszerzésére és megtartására nagyon hasonlatosak ahhoz, amit anno Machiavelli ajánlott fejedelmének.

A megfigyelés mindenesetre tovább növeli azon bizonyítékok halmazát, melyek szerint az emberi nyelv megjelenése az evolúció során nem volt előzmények nélküli, s a korai főemlősök is rendelkezhettek olyan képességekkel, melyet primitív nyelvnek tekinthetünk.

Kapcsolódó cikk.

  • Emberek, majmok és Machiavelli - Élni-tudni
  • A Wikimédia Commons tartalmaz Kenyapithecus wickeri témájú kategóriát.