Videó galéria

Látássérült forgó, EUR-Lex - PC - HU

Tartalom

  látássérült forgó Zpr látássérülés esetén

  Tudósok azonban már korábban is gyanították, hogy lehet valamiféle igazság a dologban. A Washingtoni Egyetem tudósai nemrég publikált  kutatásuk ban — melyet a ScienceAlert  szemléz — megtalálták a jelenség mögött meghúzódó agyi-idegrendszeri folyamatokat.

  látássérült forgó hyperopia, amit kezelnek

  Agyunk kompenzálja a látás hiányát A szakemberek öt, születésüktől fogva vak résztvevőt vontak be kutatásukba, akik közül látássérült forgó anoftalmia révén jöttek világra látássérültként, vagyis szemgolyójuk nem fejlődött ki megfelelően. Az alanyoknak különböző frekvenciákon megszólaló tiszta zenei hangokat játszottak a tudósok, miközben fMRI-vizsgálat segítségével követték nyomon az agyuk hallásközpontjában lezajló tevékenységet.

  A kísérletet ezután megismételték egy látó személyekből álló kontrollcsoport részvételével.

  látássérült forgó látás mangán

  Habár ennek pontos okairól csupán találgatnak a tudósok, úgy gondolják, egyfajta adaptív élettani jelenségről lehet szó. Mint a kutatócsapat egyik tagja, dr.

  látássérült forgó fényerő és látásélesség

  Kelly Chang idegtudós véli, a születésüktől fogva vak emberek agya kisgyermekkortól kezdve megtanulja, miként lehet a látás segítsége nélkül információt gyűjteni az őket körülvevő világról, ehhez pedig a többi érzékszervüket hívja segítségül, minek következtében azok — elsősorban látássérült forgó hallási képességek — az átlagosnál magasabb szintű működésre állnak be. A szóban forgó kísérlet természetesen csupán egy kisszámú mintát vett alapul, látássérült forgó nem is tekinthető reprezentatívnak, illetve egyértelműen bizonyíthatónak.

  látássérült forgó tárgylátás és élesség

  Ne maradj le semmiről!