Kövessen minket!

Látássérüléssel kapcsolatos. Látássérült személyek foglalkozási rehabilitációja

Végre megtapintható mindaz, ami a történelemkönyvekből kimaradt Július elején történelmet írtak a Testnevelési Egyetemen: az intézmény fennállása során először diplomázott látássérült hallgató nappali tagozaton. Ám a 24 éves Fóris Norbert diplomaosztója nem csak emiatt volt különleges: a fiatalember egyetemi tanulmányai idején végig vele volt vakvezető kutyája, Luna, akit az egyetem szintén oklevéllel jutalmazott. Norbert azt mondja, azért a Testnevelési Egyetem sportszervező szakát választotta, mert világéletében sportolt, és szerette volna megismerni a sportnak a másik oldalát, a hátterét is.

Látássérült személyek foglalkozási rehabilitációja Látássérült személyek foglalkozási rehabilitációja ben 58 olyan szervezet működött Magyarországon, amely alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtott fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek részére, de nem volt közöttük olyan, amely a látássérült személyek speciális igényeinek megfelelő szolgáltatást nyújtott volna.

A célcsoportra általánosságban jellemző volt, hogy tagjai közül számosan alulképzettek voltak vagy a károsodásuk miatt korábban megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben nem tudtak már elhelyezkedni, emiatt távol maradtak a munka világától vagy csupán betanított jellegű munkát tudtak ellátni.

a rövidlátás amblyopia a látás optikai elemei

Általános jelenség volt az is az érintettek körében, hogy sérültségükből adódóan elszigeteltek, önbizalomvesztettek, az önellátás és az önálló közlekedés területén hiányosságokkal rendelkezők voltak. Ez a pályázat első eleme volt annak a ig tartó egymásra épülő pályázati sorozatnak, amelynek általános célja a látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációjának fejlesztése, az egészségügyi rehabilitációval történő összekapcsolása, valamint speciális foglalkozási rehabilitációs módszertan kidolgozása volt.

egész napos látás számítógépes programok javítják a látást

A pályázatok megvalósítása látássérüléssel kapcsolatos számos, a szolgáltatásnyújtás módszertanára, az érintett célcsoportra vonatkozó megállapítás fogalmazódott meg a nyertes szervezetek részéről: A képzetlenség, az alulképzettség gyakori akadálya az elhelyezkedésnek.

A képzettség hiánya miatt sokan csupán betanított látási ajánlások és gyakorlatok munkákat tudtak elvállalni. A látássérültséggel kapcsolatos sztereotípiák miatt a munkaerő-piac beszűkül az érintettek számára.

A Mozdulj! Egyesület látássérült tandem kerékpárosai érkeztek városunkba

A szolgáltatásokban dolgozó szakemberek számára nagy feladatot jelentett ezeknek a gátaknak a lerombolása, ami nem is minden esetben látássérüléssel kapcsolatos sikerrel. Fontos megfigyelés volt az is, hogy a látássérült emberek esetén az látássérüléssel kapcsolatos nagyobb figyelmet, hangsúlyt kell helyezni a munkakör-elemzésre és az azzal kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

a látás helyreállítása tornával a glaukóma műtéte helyreállítja a látást

Igazolást nyert az a megállapítás, hogy a szolgáltatás sikerességének fontos záloga az, hogy minden esetben elemi rehabilitáció előzze látássérüléssel kapcsolatos a foglalkozási rehabilitációt, annak érdekében, hogy az elhelyezkedésnek ne legyen akadálya például az önálló közlekedéstől való félelem.

A pályázat megvalósításában résztvevő szervezetek két modellben dolgozták ki az elemi és a foglalkozási rehabilitáció összekapcsolását. Az egyik modellben a szolgáltatási folyamatot megosztották az elemi és a foglalkozási látássérüléssel kapcsolatos területhez jól értő, de különálló szolgáltató szervezet között.

videó látás-helyreállítási technika látásélesség retrobulbarral nem

Így az elemi rehabilitációs szakaszt követően az ügyfél átirányításra került a folyamat második részét biztosító foglalkozási rehabilitációs szolgáltató szervezethez, tehát a szolgáltatást két együttműködő, de egymástól független szervezet nyújtotta. Látássérüléssel kapcsolatos a szervezet-specifikus szolgáltatásnyújtásnak egyik nagy előnye az volt, hogy kiemelt hangsúlyt fektetett az elemi rehabilitációra, melynek hiánya korábban a munkaerő-piaci szolgáltatóknál az ügyfelek nagyszámú lemorzsolódásához vezetett, nehézsége viszont az ügyfelek átadásából, a több szolgáltatóhoz történő alkalmazkodás szükségességéből adódott.

A másik modell szerint mindkét szolgáltatási folyamatot egy szervezet végezte azáltal, hogy a korábban csak elemi rehabilitációval foglalkozó alapítvány átvette a munkaerő-piaci szolgáltatásnyújtás módszertanát és integrálta saját szolgáltatási körébe saját látássérüléssel kapcsolatos. Így a szolgáltatás egészét — elemi- és foglalkozási rehabilitációs tevékenységet — saját szervezetén belül valósította meg.

A pályázatok megvalósítása során az alábbi termékek készültek el:.

rövidlátás 9 10 szemészeti betegségek szédülés