Свежие комментарии

Látásélesség következtetése

És mégis, milyen látást tartanak normálisnak? Mi a norma? A szem jó törése egyszerű szavakkal, amikor a kép pontosan a retinára esik.

Látásélesség következtetése Read vezetésével Queensland University of Technology, Brisbane, Ausztrália egy ausztrál kutatócsoport vizsgálatokat végzett annak érdekében, hogy felmérjék a tekintet irányának és a szemhéjak állásának a szem elülső felszínére, valamint a látásélességre gyakorolt hatását.

Eredményeik szerint a szemhéjak enyhe nyomást gyakorolnak a szaruhártyára, és ezzel átmeneti látásromlást okozhatnak, ami különösen azoknál jelentkezik, akik hosszú időn keresztül olvasnak, vagy tartósan olyan munkát végeznek, ami a közeli tárgyakra történő fókuszálást igényel.

EgészségGyógyulásLeo AngartÖnfejlesztés Talán meglepetéssel hallod, hogy a látásélesség valójában egy készség, amelyet az érésünk folyamán sajátítunk el, és hogy a csecsemő szemei még nincsenek teljesen kifejlődve.

Vizsgálatsorozatuk első részében a kutatók egészséges fiatalok szeméről készítettek digitális fotókat egyenes előre nézéskor, illetve lefelé tekintéskor két különböző szög esetén 20 illetve 40 foknál. A fényképek elemzéséből kiderült, hogy a szemhéjak kontúrja, és ezzel a szemrés alakja is összefügg a tekintet irányával.

Lefelé nézés során kifejezetten csökken a szemrés tágassága az egyenes előretekintéshez képest.

látásélesség következtetése jobb látás a kapukban

Ennek azért van nagy jelentősége, mert a legtöbb munkát éppen így, lefelé nézve végzi látásélesség magnézium ember.

A következő vizsgálati lépésben a látásélesség következtetése méretének és alakjának a szaruhártyára a szem első felszínének kör alakú átlátszó része gyakorolt hatását figyelték meg.

látásélesség következtetése táblázat a latin betűk megtekintésére

Egy speciális vizsgálómódszer, az úgynevezett cornea topográfia segítségével megvizsgálták a szaruhártya felszínét, és a látásélesség is megmérték. Az adatokat három napon keresztül, napi háromszor látásélesség következtetése, 13 és 17 órakor rögzítették.

A kutatók eredményei azt bizonyítják, hogy a szaruhártya jelentős alakváltozáson megy keresztül egy-egy nap folyamán.

látásélesség következtetése védd a szemedet

Ezzel együtt kismértékben megváltozott a törőerő is a látásélesség, a rövidlátás irányába tolódott elaz asztigmatizmus mértéke pedig kifejezetten megnőtt az asztigmatizmus olyan fénytörési hiba, amelyet az okoz, hogy a szaruhártya törőereje az egyes irányokban eltér egymástól, és így a fénysugarakat nem egy látásélesség következtetése, hanem egy vonal mentén gyűjti össze.

A mért változások a következő nap reggelére megszűntek. A kutatók szerint ezek a napszaki változások főként a szemhéjnak a szaruhártyára gyakorolt nyomásának következtében jöttek létre.

látásélesség következtetése fekete látásfoltok

A látásélesség következtetése változásokat nagy valószínűséggel a szemhéj okozta erőhatás váltja ki, a legnagyobb változás pedig azoknál az embereknél volt tapasztalható, látásélesség következtetése olvasás vagy közeli munkavégzés miatt hosszú időn keresztül lefelé néztek. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért romlik kissé az ember látása egy közeli munkával eltöltött nap végére.

Binokuláris látás illúzió laboratóriumi munka következtetése

Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy az ilyen munkát végzőknek legalább óránként rövid pihetőt kellene tartaniuk szemük védelme érdekében. Az új eredmények hozzásegíthetnek az asztigmatizmus jobb megértéséhez is.

Az újszülöttek kifejezett asztigmatizmussal jönnek világra, majd az első négy életév során a szaruhártya jelentős alakváltozáson megy keresztül. Az asztigmatizmus fennmaradhat, vagy kialakulhat későbbi életkorban, és kismértékben változhat az élet során.

látásélesség következtetése látás-diagnosztikai berendezések

Ezekre a folyamatokra egyelőre még nincs egyetlen, mindent leíró magyarázat. Genetikai okok, a szemmozgató izmok ereje, és — a fentiek értelmében — a szemhéjak által a szaruhártyára gyakorolt nyomás egyaránt szerepet játszhatnak a kialakulásában. Heksch Katalin.

látásélesség következtetése látásserkentő termékek