Békamentő alagutakat adtak át, ezúttal Nógrádban

Béka nézet

Tartalom

  béka nézet

  Száznyolcvan millió forintból építettek békamentő alagutakat a 2-es számú főútvonal Parassapusztához közeli szakaszán; a tizenöt terelőrendszer kétéltűek tízezreinek az életét menti meg, sőt a közlekedést is biztonságosabbá teszi.

  Békaalagút és terelőfal Ópusztaszeren - a kép illusztráció Forrás: greenfo. A telelőhelyükre igyekvő, vagy onnan a béka nézet a vizes élőhelyekre visszainduló kétéltűek ugyanis csak így tudják használni ezeket.

  béka nézet

  A kétéltűek és hüllők vonulása idején az országúton közlekedőkre is veszélyes volt eddig ez az útszakasz, a vonulásuk közben elgázolt állatok ugyanis csúszásveszélyt okoztak. Az új autópálya-szakaszok mentén már a tervezéskor számolnak az állatok vonulásával, megfelelő védő- és terelőrendszereket építenek ki.

  béka nézet

  Békaátjáró sematikus ábra Forrás: knp. Magyarországon az Alföldön a barna ásóbéka, a domb- és hegyvidékeken a barna varangy a legnagyobb számban vándorló faj.

  béka nézet

  Ha tradicionális vonuló útvonalaikon egy út épült, akkor ezen át kell kelniük — ez hazánkban évente milliós nagyságrendű állat gázolásos pusztulását okozza. Szerencsére ma már egyre több helyen találkozhatunk olyan műszaki megoldásokkal, így béka nézet és átjáró alagutakkal, melyek segítik az állatok vonulását, és persze nem feledkezhetünk meg az állatmentők munkájáról sem: Például a Varangy Akciócsoport Egyesület több béka nézet önkéntese éppen harminc éve végeznek varangymentő munkát Hont és Parassapuszta térségében.

  Kezdetben vödrökbe gyűjtve szállították az út egyik béka nézet a másikra az állatokat, később terelőrendszert építettek, ám a sötét és száraz átkelőket nem használták a kétéltűek.

  béka nézet