Elemi rehabilitációs szolgáltatások

Alapvető látásfunkciók. Látássérültek rehabilitációja: „Fehér Bot”

Tartalom

  Optometria A kötelező, rendszeres látásvizsgálat elrendelésének igényét — különösen idősebb embereknél — gyakran fogalmazzák meg a törvényalkotó számára.

  alapvető látásfunkciók bates nézet diagram

  A jó látás kétségtelenül az egyik alapvető feltétele a közúti közlekedésben való biztonságos részvételnek. A látáskövetelmények, amelyeket az autóvezetővel szemben a törvényalkotó támaszt, legtöbbször nem megfelelő látás túlzottak.

  Háromrészes cikksorozatunk különböző aspektusokból világítja meg a látás és a járművezetés összefüggéseit.

  alapvető látásfunkciók tadalafil és látás

  A jelenleg érvényes szabályok szerint a jobb látásélességgel rendelkező szemen 0,5-es és legalább 0,2-es látásélesség a rosszabbik szemen nem zárja ki a gépjárművezetés engedélyezését. Maga az egyszeműség pedig, még ha kikötésekkel is, nem ok a jogosítvány meg nem adására. Mivel a látásélesség jelentősége nyilvánvalóan kisebb, mint ahogyan azt általában feltételezzük, adódik a kérdés: a látásnak milyen módon van jelentősége a közúti közlekedésben?

  alapvető látásfunkciók a látás elvesztése okozza

  A látótérnek és a kontrasztérzékenységnek nagyobb gyakorlati fontossága van, mint alapvető látásfunkciók látásélességnek. A látásfunkciókat — mint a látásélesség és a kontrasztérzékenység — olyan optimális esetekben, a megadott szabványok betartásával vizsgáljuk, amelyek a legritkábban fordulnak elő a mindennapi látáshelyzetekben.

  Ezért szükséges a vizsgálatok kiterjesztése a funkcionális látás elemeire, amelyek a mindennapi látásnak megfelelnek.

  alapvető látásfunkciók mi legyen a normális látás

  A közúti közlekedés biztonsága szempontjából nem annyira az a döntő, amit a vezető lát, hanem az, hogyan reagál alapvető látásfunkciók. A közlekedésben való részvétel a kogníciót nagyon igénybe veszi Alapvető látásfunkciók közlekedésben való biztonságos részvétel igényes, kognitív folyamat. A közlekedésben részt vevő kogníciója a jó látásra van utalva: a legrövidebb időn belül kell a külső ingerekre pl.

  alapvető látásfunkciók milyen lehet a látásromlás

  A balesetek fontosabb rizikófaktorai az alkohol, az életkor és a figyelem hiánya, utóbbinál a gyenge látási teljesítmény a figyelmet meg tudja zavarni. Az egészségügyi rizikófaktorok, amelyek a látás mellett a közlekedést is befolyásolhatják: diabetes.

  alapvető látásfunkciók online sztereogramok a látáshoz